LNG talebindeki yükseliş gemi siparişlerini artırdı

Son yıllarda küresel LNG talebinde yaşanan artış, LNG gemi siparişlerini destekleyici rol oynadı. LNG ihracatı, Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütünün (OAPEC) verilerine göre, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 411,5 milyon tona yükseldi.

Rusya-Ukrayna savaşından sonra Avrupa Birliği başta olmak üzere LNG taşımacılığına duyulan ihtiyaç, sektörde yeni gemi siparişlerine olumlu yansıdı.

Başta Katar olmak üzere bazı ülkeler doğal gaz sıvılaştırma üretim kapasitelerinde büyük çaplı artışa gitmeye başladı. Talep yönünde ise Çin, Güney Kore gibi ülkelerin LNG ihtiyacında artış yaşandı.

AA muhabirinin Veson Nautical’ın yayımladığı 2024 piyasa raporundan derlediği verilere göre, küresel piyasada LNG gemi siparişlerinde önemli yükseliş kaydedildi.

Yeni LNG gemi siparişleri kapasitesi 160-174 bin ila 266 bin metreküp arasında değişen büyük hacimli gemilere yönelik oldu. Bu kapsamda LNG gemi siparişleri 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 109’a ulaşırken, tersanelerde toplam LNG gemisi siparişi ise 406’yı buldu.

En fazla siparişi Güney Kore ve Çin aldı

LNG gemi inşasında en fazla siparişi Güney Kore ve Çin aldı. Güney Kore 68 gemi siparişi ile sektördeki liderliğini korudu. Sektörün ikinci büyük devi durumundaki Çin ise kalan 41 siparişi aldı.

Öte yandan en fazla siparişi veren taraf ise Katar oldu. Son yıllarda sıvılaştırma kapasitesini ciddi şekilde artırmak için hamleler yapan Katar, filo yenileme ve genişletme çalışmalarına ağırlık verdi. Ülke geçen yıl 40 gemi ile en çok sipariş veren ülke olarak kayıtlara geçti.

Küresel LNG ticaretinin önemli aktörlerinden Çin de hem üretici hem de alıcı olarak piyasadaki ağırlığını korudu ve 17 LNG gemi siparişi verdi. Yunanistan ise 10 siparişle üçüncü sırada yerini aldı.

Öte yandan geçen yıl 62 gemi inşaatı bitirilerek işletmecisine teslim edildi. Ayrıca 2024’te LNG taşımacılığı gelirleri, geciken projeler ve yüksek stoklar nedeniyle düştü. 2024 günlük ortalama kiralama ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 52 azalarak 55 bin dolar seviyesine geriledi.

Related Posts

İngiltere ile Türkiye görüşüyor: Masada Serbest Ticaret Anlaşması var

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında 2020 sonunda imzalanan sanayi ürünlerini kapsayan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için yeniden taraflar bir araya geliyor. Temmuz ayında Ankara’da yapılacak görüşmelerle; hizmetler, e-ticaret, yatırımlar ve bazı …

ABD petrol fiyatı tahminini düşürdü

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. Böylece, bu yıl için fiyat tahmini ocakta yayımlanan rapora kıyasla yaklaşık 8 dolar düşerek 65,85 dolar olarak güncellendi.

Altın yükselir mi?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından …

Ünlü mobilya devi Bellona satıldı

Erciyes Anadolu Holding bünyesinde Bellona’nın satışı için ihalesi gerçekleşti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen satış süreci, hakkında açıklama yapıldı. MUHAMMEN BEDEL 7 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Mobilya sektörünün en …

Enerjide yüzde 30 kotası: Altına düşürmeyen idari ofislerin elektriği kesilecek

İran’ın başkenti Tahran’daki elektrik dağıtım şirketi önemli bir duyuruda bulundu. Şirket, yüksek enerji tüketen ve elektrik tüketimini en az yüzde 30 düşürmeyen idari ofislerin elektriklerinin kesileceğini açıkladı. Yarı resmi Mehr Haber Ajansı’nın …

Borsa güne yatay seyirle başladı (6 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,60 değer kaybederek 9.112,19 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,51 puan ve yüzde 0,03 azalışla 9.109,68 puana indi. Bankacılık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir