ABD’de serbest bırakılan Rümeysa Öztürk: Son 45 günde doktoramın kritik zamanında özgürlüğüm ve eğitimimden mahrum kaldım

Türk Doktora Öğrencisi Rümeysa Öztürk, ABD’de Gözaltından Serbest Bırakıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Filistin’e destek verdiği iddiasıyla 6 haftadan fazla süredir gözaltında tutulan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, 45 günlük zorlu sürecin ardından özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti.

Amerikalı Yargıç William Sessions’ın aldığı kararla serbest kalan Öztürk, yaşadığı Massachusetts eyaletine dönüş yaptıktan sonra düzenlenen basın toplantısında duygularını paylaştı.

Tufts Üniversitesi’nde Fulbright bursuyla doktora çalışmalarını sürdüren Öztürk, gözaltındayken yaşadığı özgürlük ve eğitiminden mahrum kalmanın doktora sürecini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Yakınlarına, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmanın heyecanını yaşayan Öztürk, yaşadığı süreçte desteklerini esirgemeyen herkese minnettarlığını ifade etti.

Gözaltında geçirdiği süre boyunca hukuki desteğini sağlayan avukatlarına da teşekkürlerini ileten Türk öğrenci, Amerikan adalete olan inancını avukatları sayesinde koruduğunu belirtti.

Öztürk’ün Basın Toplantısına Üst Düzey Politikacılar da Katıldı

Havalimanında karşılanan Türk öğrenciye destek veren ABD Senatörü Ed Markey, Kongre Üyesi Ayanna Pressley ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği avukatları da basın toplantısında hazır bulundu.

ACLU avukatları, Öztürk’ün gözaltına alınmasının haksız olduğunu ve Hamas’a destek verdiği iddialarının temelsiz olduğunu vurguladı.

ACLU Massachusetts Direktörü Carol Rose, bu iddiaların kanıtlanamadığını belirterek, ABD yönetimini eleştirdi.

Öztürk’ün serbest bırakılmasını değerlendiren Senatör Ed Markey, adaletin sağlanmasının önemine vurgu yaparak, Öztürk’ün hukuki mücadelesinin sadece başlangıç olduğunu ifade etti.

Ayanna Pressley ise Öztürk’e seslenerek desteklerinin devam edeceğini ve haklılığının kanıtlanana kadar mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

Rümeysa Öztürk’ün avukatları Mahsa Khanbabai, Türk öğrencinin vizesinin yasa dışı iptali konusundaki mücadelesini sürdüreceklerini açıkladı ve ABD hükümetinin tutumunu eleştirdi.

Öztürk’ün gözaltına alınma süreci ve yaşadıkları, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun açıklamaları ve Tufts Üniversitesi’nin tepkisi de sürecin seyrini etkilemişti.

ABD’de yaşanan bu hukuki mücadele, yabancı öğrencilerin haklarını ve adaleti merkeze alan bir tartışma başlattı. Öztürk’ün serbest bırakılması, adaletin yerine gelmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Related Posts

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ilk oturumu başladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın (MEB-AGS) ilk oturumu olan Akademi Giriş Sınavı (AGS) başladı.

Karayollarında son durum belli oldu

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Tutdere’den ev hapsinde grup toplantısı: Başkan Yardımcısı Ufuk Bayır, Adıyaman Belediyesi Başkan Vekili olarak seçildi

Tutdere’den ev hapsinde grup toplantısı: Başkan Yardımcısı Ufuk Bayır, Adıyaman Belediyesi Başkan Vekili olarak seçildi

Hastaneden çıktı otobüs durağında öldü

Samsun’un İlkadım ilçesinde, aşırı alkol kullanımı nedeniyle tedavi gören 56 yaşındaki Şeref Yeşilbaş, hastaneden taburcu edildikten sonra otobüs durağında fenalaşarak yaşamını yitirdi. Ölüm nedeni otopsiyle belirlenecek.

CHP mitingleri devam ediyor: Sıradaki adres belli oldu

CHP’nin “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin sırada adresi Malatya oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel 12 Temmuz Cumartesi günü yurttaşlara Malatya’dan seslenecek.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü