Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, tatil sırasında güneş yanıklarının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, güneş yanıklarının ardından sırtta oluşan lekelerin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemini vurguladı.

GÜNEŞIN FAYDALARI VE RİSKLERİ

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yılmaz, güneşin yaşam için önemli olduğunu ancak cilt kanseri, kırışıklık ve erken yaşlanma gibi olumsuz etkilere de neden olabileceğine dikkat çekti.

CİLDE VERİLEN ZARARLARIN UZUN VADEDE ETKİLERİ

Güneşin zararlı etkilerinin bebeklikten itibaren ciltte birikmeye başladığını belirten Yılmaz, “Küçük yaşlarda alınan güneş ışınlarının bile ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini” söyledi.

GÜNEŞTEN KORUNMA YOLLARI

Prof. Dr. Yılmaz, özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından korunmanın önemli olduğunu belirtirken güneş koruyucu kremler, şapka, uzun kollu kıyafet ve şemsiye kullanımının gerekliliğine değindi.

D VİTAMİNİ İÇİN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Toplumda yaygın olan “D vitamini açısından güneşe maruz kalma gerekliliği” hakkında konuşan Yılmaz, kısa süreli güneş ışığı temasının yeterli olduğunu vurgulayarak, gereğinden fazla güneşin zararlı etkilerine karşı uyardı.

EUROMELANOM PROJESİ İLE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI

Avrupa genelinde yürütülen Euromelanom Projesi’ne değinen Yılmaz, bu projenin güneşin cilde olan etkilerini net bir şekilde gösteren görseller içerdiğini belirtti.

KISA TATİLLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle kısa tatillerde hızlı bronzlaşma çabasının ciddi güneş yanıklarına yol açabileceğini söyleyen Yılmaz, “Bronzlaşma çabası sonucunda görülen ciddi yanıkların sıkça karşılaşılan durumlar olduğunu” belirtti.

CİLTTEKİ HASARLARIN TAKİBİ ÖNEMLİ

Ciltte meydana gelen güneş yanıklarının uzun vadede etkili olabileceğini vurgulayan Yılmaz, şiddetli yanıklardan sonra oluşan lekelerin mutlaka bir uzman tarafından takip edilmesi gerektiğini hatırlattı.

MELANOM RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Yılmaz, güneş yanıklarının ardından gelişebilecek en tehlikeli cilt kanseri olan melanoma dikkat çekerek, yayılma hızı ve ölüm riskinin yüksek olduğuna işaret etti.

LEKELERİN TAKİBİ HAYAT KURTARABİLİR

Özellikle genç yaşlarda güneş yanığı geçiren bireylerin ilerleyen dönemlerde dikkatli olmalarının önemine değinen Yılmaz, “Eğer lekeler mevcutsa düzenli olarak kontrol edilmeli ve herhangi bir değişiklik fark edildiğinde uzmana başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.

Anne olmak zorlaşıyor mu? İşte bilimsel gerçekler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlıkla ilgili kritik uyarılarda bulundu. 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin hızla azaldığını belirten Coşkun, doğal yolla hamile kalma şansının bu yaşlarda düşebileceğini söyledi.