Cari denge martta açık verdi

2024 Yılı Mart Ayı Ödemeler Dengesi Verileri Açıklandı

Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Mart ayı ödemeler dengesi verilerini kamuoyuyla paylaştı. Mart ayında cari işlemler hesabının 4.087 milyon dolarlık açık kaydettiği belirtildi.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabının ise 1.471 milyon dolar fazla verdiği ifade edildi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının ise 4.840 milyon dolar olduğu açıklandı.

Yıllıklandırılmış Açık 12,6 Milyar Dolar

Mart ayında yıllıklandırılmış verilere göre cari açığın yaklaşık 12,6 milyar ABD doları olduğu belirtilirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesinin de 58,1 milyar dolar açık verdiği ifade edildi. Aynı dönemde hizmetler dengesi ile ikincil gelir dengesinin sırasıyla 61,8 milyar dolar ve 398 milyon dolar fazla verdiği bildirildi. Birincil gelir dengesinin ise 16,7 milyar dolar açık verdiği vurgulandı.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin bu ay 2.672 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiği ve bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ile seyahat kalemlerinden kaynaklanan net gelirlerin sırasıyla 1.343 milyon dolar ve 2.177 milyon dolar olduğu açıklandı.

2025 yılı Mart ayı yıllıklandırılmış cari açığın finansmanında net doğrudan yatırımların 5,5 milyar dolar, net portföy yatırımlarının 13,2 milyar dolar, kredilerin 37,9 milyar dolar ve ticari kredilerin 1,7 milyar dolar katkı verdiği belirtilirken; net efektif ve mevduatların 21,4 milyar dolar negatif yönlü etkide bulunduğu ifade edildi. Merkez Bankası’nın döviz cinsinden net rezerv artışının ise 11,7 milyar dolar olduğu açıklandı.

Doğrudan Yatırım 338 Milyon Dolar Oldu

Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişlerin 338 milyon dolar olarak kaydedildiği ve yurt dışından Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımların 1.026 milyon dolar arttığı belirtilirken, yurt içinden yurt dışına doğrudan yatırımların ise 688 milyon dolar arttığı vurgulandı.

Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içinden yurt dışına 227 milyon dolar gayrimenkul alımı gerçekleştiği ve yurt dışından Türkiye’ye 149 milyon dolar net gayrimenkul alımı yapıldığı açıklandı.

3 Bin 551 Milyon Portföy Çıkışı

Mart ayında portföy yatırımlarının 3.551 milyon dolarlık net çıkış kaydettiği ve yurt dışından hisse senedi piyasasında 399 milyon dolar, DİBS piyasasında 1.522 milyon dolar net satış gerçekleştiği belirtildi. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, yurt dışından bankalar ihraçlarında 782 milyon dolar net alış, Genel Hükümet ve diğer sektörler ihraçlarında sırasıyla 1.194 milyon dolar ve 428 milyon dolar net satış yapıldığı açıklandı.

Yurt dışından kullanılan kredilerde bu ay bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 2.830 milyon dolar ve 581 milyon dolar net kullandığı, Genel Hükümetin ise 58 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdiği belirtildi. Diğer yatırımlar altında, yurt dışındaki bankaların yurt içindeki mevduatlarının, Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 839 milyon dolar ve 1.829 milyon dolar net arttığı, toplamda ise 2.668 milyon dolar net artış kaydettiği açıklandı.

Ayrıntılar için güncellemeleri takip edebilirsiniz…

Related Posts

CHP’li Barut: Kutlama yapacak çiftçi kalmadı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kan ağlayan üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde kutlama yapacak halde olmadığına vurgu yaparak tarımın ve çiftçilerin sorunlarına acil çözüm bulunmasını istedi.

Düşen petrol fiyatları Rus ekonomisini zorluyor

Rus ekonomisinde kapsamlı yaptırımlar ve savaşın etkisi devam ederken, düşen petrol fiyatları bütçe üzerindeki yükü daha da artırıyor.

Türk iş dünyasında Çin ithalatı endişesi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çin’in ABD pazarında yaşadığı kaotik durumdan dolayı birçok ülkeye daha sert politikayla bir süreç yürüttüğünü belirterek, “Çin fiyat düşürüyor, vade veriyor. Çinli geliyor bazen 60 ay vadeli, TL bazında makina satıyor. Buna hangi üretici dayanabilir? Bu durumda hangi alıcı bankadan kredi alıp makina alır?” dedi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …