Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

Spotify kapanacak mı? Dijital Müzik Platformu Spotify Türkiye’den çekiliyor mu? Son gelişmeler

Dijital müzik dünyasının küresel devi Spotify, Türkiye’de başlatılan bir inceleme ile bir kez daha tartışmaların odağında. Rekabet Kurumu, 28 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, Spotify’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin rekabet kurallarına uygunluğunu sorgulamak amacıyla kapsamlı bir soruşturma başlattı. İncelemenin temelinde, platformun rakiplerini zorlaştırdığı, bazı sanatçılara daha fazla görünürlük sağladığı ve telif ücretlerinin dağıtımında adil olmayan uygulamalara gittiği iddiaları yer alıyor. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’nın Spotify’ın çalma listelerinde “dini ve milli değerlere aykırı içerikler” bulunduğu yönündeki açıklamaları, soruşturmayı daha da karmaşık bir hale getiriyor. Peki, Spotify kapanıyor mu, Türkiye’den çekilecek mi, kapatılacak mı? İşte, o ayrıntılar

TBMM (Meclis) ne zaman tatile girecek? Yaz dönemi TBMM tatil tarihleri 2025!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2025 yaz tatili takvimi, yasama faaliyetlerini yakından takip eden vatandaşlar ve milletvekilleri için merak konusu olmaya devam ediyor. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne göre her yıl 1 Temmuz’da tatile giren Meclis, bu yıl yoğun gündemi nedeniyle tatil tarihinde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, TBMM’nin tatil tarihi belli oldu. Peki, Meclis yaz tatili kaç gün sürecek? TBMM ne zaman, ayın kaçında tatile girecek?

İBB’nin kreş ücretlerine yüzde 100 zam yapıldı

İBB’nin kreş ücretlerine yüzde 100 zam yapıldı

Resmi Gazete kararları 19 Haziran 2025 | Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yayınlandı! Bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler?

19 Haziran tarihli, 32931 Sayılı Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yer aldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yer aldı. Günlük yayınlanan Resmi Gazete’nin ilanlar sayfasında, kamu personel alımı ilanları ve üniversitelerin öğretim üyesi alım ilanları paylaşılıyor. Peki, 19 Haziran Resmi Gazete kararları neler? İşte, Resmi Gazete 19 Haziran 2025 kararları ve ayrıntılar.

LGS SINAV SONUÇ TARİHİ 2025 (MEB AÇIKLAMASI) | LGS sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç günde açıklanır? LGS sınav sonuçları sorgulama ekranı!

LGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025 sorusu, söz konusu sınavın ardından öğrenci ve velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından LGS sınavı, 15 Haziran 2025 tarihinde tamamlandı. İki oturum hâlinde yapılan sınavda, öğrencilere sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisiyle yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu. Sınavın ikinci oturumunda ise öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi.1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu Liselere Geçiş Sistemi’nde öğrenciler netlerini hesaplamaya başlarken, bir yandan da LGS sınav sonuç tarihine yoğunlaştı. Peki, 2025 LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç günde belli olur? LGS sonuçları nasıl öğrenilir? İşte, ayrıntılar.

Snoop Dogg’un hayatı film oluyor: Başrol belli oldu

Snoop Dogg’un hayatı film oluyor: Başrol belli oldu